Ce se intampla cu corpul tau daca renunti la fumat?

Impactul fumatului


Fumatul ucide jumatate din toti fumatori regulati, cu 100.000 de decese legate de fumat în fiecare an. Costurile financiare şi sociale sunt foarte abrupte. În familii, fumatul poate avea un alt impact. Copiii care îşi văd părinţii sau fraţii fumand sunt de trei ori mai predispusi sa preia acest obicei mai târziu, ceva ce nici un părinte nu ar vrea să încurajeze.


Si mai mult decat atat, fumatul are un impact pe termen lung asupra sanatatii, starii generale, si aspectului fizic – fumul de tigara face dintii galbeni, oferă riduri premature şi poate duce la boli de piele, cum ar fi psoriazisul.


Renuntatul la fumat  –  o mare provocare


Eliminarea unui obicei pe termen lung, nu se întâmplă peste noapte. Pentru persoanele care au fumat pentru o lungă perioadă de timp, nicotina poate crea destula dependenţă. Acele persoane vor suferi de simptome de sevraj de nicotină, precum şi de provocările psihologice datorita faptului ca se încheie ceva care ar fi fost o mare parte din viaţa lor de zi cu zi. Oprirea unui obicei de o viaţă poate fi foarte dificila.


Cu toate acestea, mulţi oameni experimenteaza mai multe tentative de a renunta la fumat. Deci, este important ca ei tot incearca, chiar dacă nu si reusesc intotdeuna – la un moment dat vor reusi, daca exista suficienta vointa si motivatie.


Beneficii de sanatate dupa renuntarea la fumat


–          Primele câteva ore


În termen de doar douăzeci de minute, vor începe să se simtă beneficiile, cu o tensiune arterială şi un puls revenite la normal. După opt ore, nicotina si monoxidul de carbon din sange vor fi reduse la jumătate, iar nivelul de oxigen va fi revenit la niveluri sănătoase.


Cu toate acestea, alegerea momentului potrivit pentru a renunta este crucială. Dacă încercaţi să renunţati în mijlocul unui proiect de lucru stresant, de exemplu, sansele vor fi reduse.


–          Prima zi


În termen de 24 de ore, monoxidul de carbon – care impiedica sangele sa aduca oxigen la celule, tesuturi si organe – a fost eliminat din organism, şi mucusul şi resturile fumatului vor începe să dispară de la nivelul plamanilor, ceea ce face respiraţia mai usoara.


Primele zile pot fi mai dificile, deoarece organismul se adapteaza la lipsa de nicotina. Trucul nu este de a suporta suferinţa, ci de a găsi ceva care sa va tina ocupati.


–          Prima săptămână


După două zile nu mai ramane deloc nicotina în corp, şi simturile de miros şi de gust vor începe să se îmbunătăţească dramatic. După trei zile, ar trebui să începeţi să vă simţiţi mult mai plini de energie şi respiraţia dumneavoastră va deveni mai usoara.


–          Trei pana la cinci luni


În termen de aproximativ trei luni circulaţia va fi îmbunătăţita, precum şi orice tuse sau respiraţie şuierătoare. Faţă de momentele dinainte de renutare, funcţia pulmonară creste cu aproximativ 10 la suta.


În această perioadă, există pericolul de a deveni vulnerabili, gândindu-va că ca deja va e foarte bine si ca veti mai putea incerca « doar una ». Poate că va aflati într-o situaţie socială, ati avut o zi grea la locul de muncă, sau ati primit  o veste proasta si va simtiti un pic deprimati. Ceea ce trebuie să faceţi este să luati  o pauză de cinci minute, in care sa va amintiti de ce v-ati lasat, în primul rând.


În loc de a fuma o ţigară, găsiti-va o altă activitate relaxanta – ascultati muzica, faceti sport o scurtă plimbare. Treptat, veţi începe să rupeti asocierea dintre aceste situaţii şi fumat.


–          Cinci ani


După mai mulţi ani, riscul pe termen lung de boala începe să scadă.


După cinci ani, posibilitatea unui atac de cord este de aproximativ jumătate fata de momentul dinaintea renuntarii, şi după zece ani, riscul de atac de cord este ca la un nefumător, în timp ce riscul de cancer pulmonar este redus la jumătate.


Pe termen lung, cel mai important lucru este să se adopte o abordare de stil de viata sanatoasa in general, si responsabilizare prin creşterea exerciţiului fizic  şi îmbunătăţirea dietei.


Tratament naturist pentru atenuarea efectelor nocive ale toxinelor din fumul de tigara