Grupele sanguine si alimentatia, Grupa sanguina AB, Vital AB CaliVita

GRUPA AB IV


Grupa AB este rară (2 ÷ 5% din populaţie) şi complexă din punct de vedere biologic. Este o fuziune modernă între grupa A şi grupa B, un mister evoluţionist, o grupă caracterizată drept enigmatică. Antigenele multiple îi fac pe cei cu grupa AB să fie uneori asemănători cu grupa A, alteori cu grupa B şi uneori o fuziune a ambelor. Pentru o mai bună înţelegere a parametrilor propriei diete, ar trebui studiate cu atenţie dieta grupei A şi a grupei B, pentru că de multe ori grupa AB implică probleme speciale. De exemplu persoanele cu grupa AB au hipoaciditatea gastrică a grupei A, împreună cu adaptarea la carne a grupei B. Deci sunteţi programaţi genetic pentru consumul de produse din carne, dar nu aveţi suficient suc gastric pentru a le metaboliza eficient  şi carnea pe care o consumaţi tinde să se depoziteze sub formă de grăsime.


În esenţă, majoritatea alimentelor care sunt contraindicate, fie pentru grupa A, fie pentru grupa B, sunt de regulă nocive pentru AB, deşi există şi unele excepţii (roşiile sunt netolerate de A şi B, dar nu produc efecte negative la AB).


Cei cu grupa AB sunt lipsiţi de reacţia severă a celor cu grupa 0 şi B la glutenul din grâu, dar trebuie redus consumul produselor din grâu pentru că tinde să vă acidifieze ţesutul muscular. Grupa AB utilizează mai eficient caloriile când ţesuturile lor sunt uşor alcaline.


Ceea ce caracterizează grupa AB este tractul digestiv foarte sensibil. În ceea ce priveşte carnea, grupa AB împrumută caracteristicile grupei B. Le prieşte carnea de: miel, oaie, iepure, curcan. Lectina care irită cel mai rău sângele şi tubul digestiv la AB, este cea din carne de pui. Deci, evitaţi carnea de pui! Evitaţi de asemenea produsele de carne afumată sau conservată. Aceste alimente pot determina cancer gastric la persoanele cu niveluri scăzute ale acidului gastric – trăsătură comună cu cei cu grupa A.


Carnea roşie se digeră slab şi ca urmare se stochează sub formă de grăsimi. Ea toxifică tractul intestinal.


Fasolea cu bob mare, porumbul şi produsele din grâu, determină hipoglicemie şi încetinesc metabolismul. Alimentele marine, produsele lactate şi legumele verzi ameliorează producerea de insulină şi susţin eficienţa metabolică.


O sursă excelentă de proteine pentru grupa AB o reprezintă produsele marine: cod, macrou, păstrăv, sardine.


Foarte interesant pentru grupa AB, care are în comun cu grupa A susceptibilitatea crescută la cancer mamar, este că există în acest caz pentru ei un aliment – melcul comestibil (Helix pomatia) – care conţine o puternică lectină ce elimină pur şi simplu celulele mutante, le aglutinează specific. Acesta este un tip de aglutinare pozitivă – lectina din melc elimină celulele bolnave.


În privinţa produselor lactate, grupa AB se poate identifica cu grupa B. Produsele lactate sunt benefice, mai ales produsele preparate şi acrite: iaurt, kefir, smântână acră degresată – care sunt mai uşor de digerat.


Factorul principal căruia trebuie să-i acordaţi atenţie este producerea excesivă de mucus. Ca şi persoanele cu grupa A, şi persoanele cu grupa AB produc o cantitate mare de mucus. Apariţia de tulburări respiratorii, sinusale sau infecţii otice, indică necesitatea reducerii consumului de produse lactate.


Ouăle sunt o sursă foarte bună de proteine pentru cei cu grupa AB. Deşi ele sunt foarte bogate în colesterol şi cei cu grupa AB au o susceptibilitate la problemele cardiace, cercetările au arătat că, cele mai vinovate nu sunt alimentele cu conţinut crescut de colesterol, ci mai degrabă grăsimile saturate.


Deosebit de benefice: brânza de capră, iaurtul, smântâna acră degresată, laptele de capră, brânza feta, kefirul. De evitat: laptele integral şi untul.


Cei cu grupa AB ar trebui să utilizeze uleiul de măsline în locul grăsimilor animale, vegetale hidrogenate sau uleiurilor vegetale. Uleiul de măsline e o grăsime monosaturată care se crede că ar contribui la scăderea colesterolului sanguin. De evitat uleiul de floarea soarelui şi uleiul de porumb.


Nucile şi seminţele pot fi consumate de grupa AB în cantităţi mici şi cu precauţie, deşi ele pot constitui o bună sursă de proteine suplimentare – toate seminţele conţin lectine cu efect de inhibare a insulinei. În comun cu grupa A, sunt preferate arahidele – care sunt un puternic suport pentru sistemul imunitar.


Cei cu grupa AB au tendinţa la afecţiuni ale vezicii biliare. Atenţie! Consumul de nuci nu face bine vezicii biliare. Dar, deosebit de benefice sunt: castanele, arahidele. De evitat: alunele, seminţele de dovleac, seminţele de susan, seminţele de floarea soarelui.


Boabele de linte sunt un aliment important anticanceros, pentru cei cu grupa AB, deşi nu sunt recomandate pentru grupa B. În general vă fac bine cerealele, chiar şi grâul. Totuşi, consumul de grâu trebuie limitat, deoarece miezul intern al bobului de grâu este deosebit de acidifiant pentru grupa AB, nu este recomandat nici dacă vreţi să scădeţi în greutate şi tot consumul lui în exces determină producerea de mucus – o stare pronunţată şi ea la grupa AB. Aici ar trebui să fim atenţi la infecţiile frecvente: respiratorii, otice, sinuzale – fapt ce determină deasemeni limitarea consumului de grâu. Cei cu grupa AB se simt bine când ţesuturile lor sunt uşor alcaline. În timp ce miezul intern al bobului de grâu este alcalin la cei cu grupa 0 şi B, el devine acid la cei cu grupa A şi AB. Limitaţi-vă aportul de germeni şi tărâţe de grâu.


Făina de ovăz, fulfii de soia, orezul, granulele de soia, sunt cereale benefice pentru grupa AB. Trebuie să evitaţi: hrişca, porumbul şi toate produsele pe bază de porumb.


Sunt deosebit de benefice: tărâţele de orez, orezul expandat şi boabele de secară. Tărâţele de grâu sunt neutre.


Grupa AB obţine efecte benefice cu o dietă bogată mai degrabă în orez, decât în paste făinoase. Făina din grâu integral, făina graham, făina cu gluten – sunt neutre.


Legumele proaspete sunt o sursă importantă de substanţe fitochimice – substanţe naturale din alimente care au rol în prevenirea cancerului şi afecţiunilor cardiace.


Cei cu grupa AB au la dispoziţie o gamă largă de opţiuni. Aproape toate legumele care sunt bune fie pentru grupa A, fie pentru grupa B, sunt bune şi pentru dumneavoastră. Deosebit de benefice sunt: castraveţii, vinetele, conopida, păstârnacul, sfecla, ciupercile, usturoiul, păpădia. Neutre: varza, morcovi, măslinele verzi (greceşti, spaniole), roşiile, ridichiile, hreanul, chimenul, ghimbirul, ceapa. De evitat: anghinarea, măslinele negre, ardeiul verde, ardeii roşii.


Cei cu AB moştenesc în mare parte intoleranţele şi preferinţele grupei A pentru anumite fructe. Puneţi accent pe fructele mai alcaline, cum ar fi strugurii – fructele cu boabe care vă pot ajuta să echilibraţi cerealele, generatoare de acid în ţesuturile musculare. Ananasul este şi pentru AB un excelent ajutor digestiv. În schimb, portocalele sunt un irritant gastric şi interferează cu absorţia unor minerale importante.


Înainte de a deveni dezorientaţi, vă amintesc un lucru: reacţia acid / alcalin se produce în două moduri diferite, în stomac şi în ţesuturile musculare. Când spunem că portocalele sunt un iritant gastric pentru AB, ne referim la iritaţia gastrică produsă la nivelul stomacului, sensibil alcalin al celor cu AB. Deşi acidul gastric este în general redus la cei cu AB, acidul conţinut în portocale irită mucoasa gastrică. Grapefruitul, cu toate că este înrudit cu portocala, fiind şi el un fruct acid, are efecte pozitive asupra stomacului celor cu AB deoarece manifestă tendinţe alcaline după digestie. De asemeni lămâile sunt excelente pentru cei cu grupa AB. Ajută digestia şi elimină mucusul din organism.


Deoarece vitamina C este un antioxidant important, mai ales în prevenirea cancerului gastric, consumaţi fructe bogate în vitamina C, cum ar fi: grapefruit sau kiwi.


Lectina din banane interferează cu digestia la AB. De aceea se recomandă înlocuirea lor cu alte fructe bogate în potasiu, cum ar fi: caisele, smochinele şi unii pepeni.


Cei cu grupa AB ar trebui să înceapă fiecare zi cu un pahar cu apă caldă amestecată cu sucul, proaspăt stors, al unei jumătăţi de lămâie – pentru a-şi curăţa mucusul acumulat în timpul somnului. Apa cu lămâia ajută eliminarea. Foarte bune sunt sucurile de fructe alcaline: cireşele negre şi strugurii.


La capitolul mirodenii, evitaţi total piperul şi oţetul deoarece sunt acide. În loc de oţet, folosiţi suc de lămâie. Nu vă temeţi să folosiţi cu generozitate usturoiul. Este un tonic eficient şi un antibiotic natural mai ales pentru grupa AB. Evitaţi murăturile din cauza susceptibilităţii pentru cancer gastric.


Ceaiul de plante trebuie folosit de cei cu AB pentru a stimula sistemul imunitar şi a construi protecţie pentru bolile cardiovasculare şi cancer. Brusturele, muşeţelul şi echinaceea, sunt întăritoare ale sistemului imunitar. Păducelul şi rădăcina de lemn dulce sunt benefice pentru sistemul cardiovascular. Ceaiul verde are efecte pozitive excelente asupra sistemului imunitar. Ceaiul de păpădie, rădăcina de brusture şi frunzele de căpşuni, ajută la absorbţia fierului şi previn anemia.


De evitat: aloea, mătasea de porumb, teiul, traista ciobanului, schinduful.


Dintre băuturi, vinul roşu este bun pentru AB, datorită efectelor sale pozitive asupra aparatului cardiovascular. Se consideră că un pahar de vin roşu, în fiecare zi, scade riscul afecţiunilor cardiace atât la bârbaţi cât şi la femei. O ceaşcă sau două de cafea obişnuită sau decofeinizată, ridică nivelul acidului gastric şi conţine aceleaşi enzime ce se găsesc în soia. Alternaţi cafeaua cu ceaiul verde pentru a obţine efecte pozitive. Vinul alb, berea, apa carbogazoasă – sunt neutre. De evitat: băuturi distilate, ceai negru, cola.


Dacă persoanele cu grupa AB ar respecta dieta grupei, ar putea obţine o mare cantitate de vitamine (A, B12, E) din alimentaţia lor, asigurându-şi astfel o protecţie împotriva cancerului şi afecţiunilor cardiace. Suplimentarea trebuie făcută doar când alimentaţia este deficitară sau când trebuie o protecţie în plus din anumite motive.


Cei cu grupa AB, datorită nivelului scăzut al acidităţii gastrice, prezintă rate mai ridicate ale cancerului gastric. Ei pot obţine efecte favorabile cu suplimente de vitamina C. De exemplu nitriţii – compuşi care rezultă din afumarea şi conservarea produselor din carne – ar putea fi o problemă specială în cazul grupei AB, deoarece potenţialul oncogen al acestora este mai ridicat la persoanele cu nivele scăzute de acid gastric. Ca şi antioxidant, vitamina C este cunoscută drept blocant al acestei reacţii. Atenţie însă! Folosiţi doze mici de vitamina C, luate odată şi de preferinţă din măceşe (la CaliVita există produsul C Plus cu flavonoid – ce întruneşte toate condiţiile unui consum regulat).


Suplimentarea cu zinc în cantitate mică (3 mg / zi) contează adesea mult în protejarea copiilor cu grupa AB împotriva infecţiilor – mai ales a infecţiilor otice. Suplimentarea cu zinc este totuşi o spadă cu două tăişuri. În timp ce dozele mici, periodice, amplifică imunitatea, dozele mari, pe termen lung, o deprimă şi pot interfera cu absorbţia altor minerale. Deci, fiţi atenţi cu zincul! Nu trebuie folosit fără recomandarea medicului.


Seleniul, poate fi valoros pentru AB. Este un component al sistemului de apărare antioxidativă a organismului. Şi aici atenţie! Seleniul în exces, poate deveni toxic.


Quercitina, un bioflavonoid găsit din abundenţă în legume, mai ales în ceapa galbenă, este un antioxidant puternic, de multe sute de ori decât vitamina E. Este foarte important în prevenirea cancerului.


Există o plantă, care ca şi quercitina, este un antioxidant foarte eficient cu propietatea suplimentară de a atinge concentraţii foarte ridicate în ficat şi în căile biliare. Aceasta este “ciulinul de lapte”. Cei cu grupa AB pot suferi de tulburări hepatice şi ale vezicii biliare. Dacă în familie sunt antecedente de boli hepatice, pancreatice sau biliare, adăugaţi un supliment de “ciulin de lapte”. “Ciulinul de lapte” ar trebui folosit şi de cei cu cancer – care folosesc chimioterapia – ca supliment pentru protecţia hepatică.


Dată fiind predispoziţia pentru afecţiuni cardiace a persoanelor cu grupa AB, trebuie luată în serios protecţia cardiovasculară. Respectarea unei diete, reduce substanţial riscul. Dar, dacă aveţi membri în familie cu afecţiuni cardiace, aveţi în vedere şi folosirea păducelului – care are efecte antioxidante remarcabile, creşte elasticitatea arterelor, întăreşte inima, scade tensiunea arterială, dizolvă plăcile de ateron din artere.


Deoarece sistemul imunitar al grupei AB e vulnerabil la viruşi şi infecţii, echinaceea este de mare folos. Ea ajută la prevenirea răcelilor, a stărilor gripale şi contribuie la optimizarea supravegherii anticanceroase.


Suplimentele de bromelaină (enzimă de ananas) îi ajută foarte mult pe cei cu grupa AB care suferă de balonări sau alte simptome legate de absorbţia deficitară a proteinelor. În produsul Vital AB distribuit de CaliVita, găsiţi toate aceste elemente absolut necesare persoanelor cu grupa AB – inclusiv bromelaina.


Cei cu grupa AB au profilul patologic cel mai complex.


Persoanele cu această grupă sunt mai predispuse la gastrită. Din cauza nivelului scăzut de acid gastric, microbii vor supravieţui în stomac şi vor cauza inflamaţii ale mucoasei gastrice – gastrita. Cea mai bună conduită este de a pune accent pe opţiuni alimentare mai acide.


Grupa AB prezintă, ca şi grupa A, mai multe infecţii bronşice datorită excesului de mucus din căile respiratorii, care facilitează creşterea bacteriilor.


Cei cu grupa AB au greutăţi mai mari în eradicarea candidei – atunci când ea s-a instalat – şi în general sunt persoane care dezvoltă frecvent infecţii fungice după tratament cu antibiotice.


Guturaiul gripa afectează mai puţin grupa AB şi într-o formă mai uşoară.


Grupa AB ca şi grupa A sunt victime neajutorate în faţa geardiei şi a viermilor paraziţi.


Grupa AB are susceptibilitate mai mare pentru infecţii ale vezicii urinare (cistite).


Grupa AB face mai frecvent: litiază biliară, icter, ciroză.


Dacă aveţi grupa AB evitaţi tratamentul convenţional de substituire estrogenică, datorită susceptibilităţii deosebit de crescute pentru cancer mamar al acestei grupe. Folosiţi fitoestrogenii din plante, un adevărat dar de la D-zeu.


Tumorile cerebrale, cancerul de esofag şi gastric, cancerul pancreatic, cancerul uterin, de prostată sau vezical, sunt preferate de cei cu grupa AB.


Grupa AB moşteneşte răspunsul la stres al grupei A. În primul stadiu al stresului, stadiul de alarmă, grupa AB reacţionează la nivel intelectual. Stresul produce anxietate, iritabilitate. Pe măsură ce semnalele de stres sunt propulsate în sistemul imunitar, deveniţi mai slăbiţi. Sensibilitatea amplificată a sistemului nervos, uzează treptat delicaţii anticorpi protectori. Apoi sunteţi prea epuizaţi pentru a lupta împotriva infecţiilor şi bacteriilor, care aşteaptă să intervină ca bandiţii care urmăresc o victimă. Puteţi contracara efectul stresului, obţinând beneficii mari, cu tehnici de concentrare şi relaxare. Dacă cei cu grupa AB rămân în stare tensionată, stresul produce afecţiuni cardiace şi diferite forme de cancer. Exerciţiile care asigură calmul şi concentrarea, sunt remediul care poate scoate grupa AB din ghearele stresului. Sporturile şi exerciţiile înalt competitive, epuizează energia nervoasă, tensionează şi lasă sistemul imunitar deschis la boli.


Grupa AB este un amestec între sensibila grupă A şi grupa B mai echilibrată. Rezultatul e o fire spiritual, oarecum uşuratică, ce abordează toate aspectele vieţii, fără a fi în mod special conştientă de consecinţe.


Sistemul imunitar este excesiv de tolerant, este cel mai bun “prieten” pentru aproape orice tip de virus sau boală. Dacă grupa 0 dispune de porţi înalt securizate la nivelul sistemului imunitar, grupa AB nu are nici măcar o încuietoare la uşă.


Aceste însuşiri îi fac pe cei cu grupa AB foarte populari şi atrăgători. E uşor să-i placi pe oamenii care te întâmpină cu braţele deschise, care nu-ţi poartă ranchiună când îi dezamăgeşti şi spun totdeauna cele mai diplomatice lucruri în orice situaţie. Nu întâmplător mulţi tămăduitori şi învăţători spirituali au grupa AB. Cei cu grupa AB sunt consideraţi cei mai captivanţi şi interesanţi faţă de cei cu alte grupe.


Există mulţi factori cauzali ai bolilor care în mod cert sunt influienţaţi de grupa sanguină. De aceea înţelegerea conexiunii între grupa sanguină, alimente şi sănătate, este foarte importantă. Informaţiile legate de grupa sanguină, nu sunt un panaceu universal, o formulă magică, ci o ajustare pertinentă care ne face capabili să funcţionăm optim.


Vital AB


1.  Beta Carotene                        1,2 mg

2.  Vitamina E                                 10 UI

3.  Vitamina C                               60 mg

4.  Vitamina B1                            1,4 mg

5.  Vitamina B2                            1,6 mg

6.  Vitamina B6                               2 mg

7.  Vitamina B12                           1 mcg

8.  Niacinamidă                            18 mg

9.  Cholină                                     20 mg

10.  Inositol                                     20 mg

11.  PABA                                           5 mg

12.  Biotin                                      40 mcg

13.  Acid Pantothenic                      5 mg

14.  Acid Folic                             100 mcg

15.  Rutin                                           4 mg

16.  Citrus Bioflavonoid Complex  4 mg

17.  Quercitin                                    5 mg

18.  Hesperidin Complex                 5 mg

19.  Betaine HCL                             10 mg

20.  Iod                                           50 mcg

21.  Calciu                                      100 mg

22.  Magneziu                                 80 mg

23.  Fier                                              5 mg

24.  Cupru                                       0,5 mg

25.  Zinc                                             8 mg


1.  Beta Carotene                        1,2 mg

2.  Vitamina E                                 10 UI

3.  Vitamina C                               60 mg

4.  Vitamina B1                            1,4 mg

5.  Vitamina B2                            1,6 mg

6.  Vitamina B6                               2 mg

7.  Vitamina B12                           1 mcg

8.  Niacinamidă                            18 mg

9.  Cholină                                     20 mg

10.  Inositol                                     20 mg

11.  PABA                                           5 mg

12.  Biotin                                      40 mcg

13.  Acid Pantothenic                      5 mg

14.  Acid Folic                             100 mcg

15.  Rutin                                           4 mg

16.  Citrus Bioflavonoid Complex  4 mg

17.  Quercitin                                    5 mg

18.  Hesperidin Complex                 5 mg

19.  Betaine HCL                             10 mg

20.  Iod                                           50 mcg

21.  Calciu                                      100 mg

22.  Magneziu                                 80 mg

23.  Fier                                              5 mg

24.  Cupru                                       0,5 mg

25.  Zinc                                             8 mg